Ny Retspsykiatri Sct. Hans: Topsikring til patienter og personale

Hvordan laver man sikkerhedsløsninger til en retspsykiatrisk behandlingsinstitution, hvor både patienter, pårørende og ikke mindst personalet skal føle sig trygge hver dag? Det nye byggeri er trådt ind i sin sidste fase og er snart klar til endelig overdragelse til bygherre.

Ny Retspsykiatri Sct. Hans: Topsikring til patienter og personale

I Roskilde er Region Hovedstaden lige nu ved at færdiggøre et byggeri, som ikke bare skal være dansk – men også internationalt – førende i behandling af retspsykiatriske patienter. Det Ny Retspsykiatri Sct. Hans, NRSH, bliver med sin 26.000 m2 bygning Danmarks største retspsykiatriske behandlingsinstitution, og vil blandt andet huse psykisk belastede kriminelle, og andre patienter, som kræver behandling bag lås og slå. 

Komplekse sikringsløsninger til komplekse sind

Siden foråret 2018 har byggeriet af det nye PC Sct. Hans været i gang. 40.000 m2 grund ud for den gamle psykiatribygning fra 1816 er således ved at blive omdannet til en topsikret og moderne behandlingsinstitution med helende arkitektur, grønne områder og patienten i fokus.

Ud fra visionen om at patienterne ikke må opleve sikringsløsninger som anmassende, har ENCO-EL fået til opgave at installere løsninger, som tilgodeser både personale og patienters daglige tryghed. -En opgave, som på mange måder skiller sig ud og kræver særlig indlevelsesevne fra det lille installationsteam på opgaven.

”På et projekt som dette er personsikkerhed ikke gængs og som vi kender den fra andre sikringsopgaver. Her skal sikring vurderes ud fra mange flere parametre, og hvis vi ikke formår at tænke alle afkroge ind i løsningen, kan det have fatale konsekvenser for de mennesker, som skal have deres daglige gang i bygningerne”, udtaler teamets tekniske leder, Martin Petersson. 

Hvordan tænker en behandlingsdømt?

Installationsteamet på i alt 5 mand har løbende skullet forsøge at sætte sig ind i, hvilke tanker man som patient kan komme til at gøre sig, når man bor på en af de 126 enkeltmandsstuer.

”Når vi sætter en brandmelder op her, kan vi fx ikke bare sætte den op som vi plejer. For hvad nu hvis patienten skulle blive fristet til at rive monteringsbeslaget ned og bruge det til at skade sig selv eller andre med?
På tilsvarende vis har vi ikke kunnet installere almindelige branddøre ind til sengestuerne; Her er i stedet installeret grebsfrie skydedøre så alle flader er glatte, bl.a. for at undgå at patienter med selvmordstanker skal kunne hænge sig i dørgreb eller andre udstikkende elementer”, fortæller Martin. 

Nøglefri låse og stressfri varslingsløsninger

Ud over de særlige løsninger til personsikring af patienterne er personalets og bygningernes sikkerhed i lige så højt fokus. Blandt plantegninger og byggestøv har ENCO-EL’s montører derfor trukket kabler til et automatisk dørkontrolsystem, som skal give personalet en nøglefri arbejdsgang mellem personalestuer, patientværelser og medicinrum. Og i samarbejde med teknologivirksomheden Tunstall har de opsat et signalsystem som kan sende et særligt varsel til personalet uden at stresse beboerne, hvis der opstår behov for alarmering. 

Al adgang til den lukkede retspsykiatri kommer til at ske via ankomstbygningens kontrollerede og videoovervågede indgangssluser, men udover dette er sikringsløsningerne integreret i byggeriets design, så de ikke fremstår synlige udefra. Kun den 4,5 meter høje perimeter-mur omkring psykiatriens aktivitetshave vil synligt antyde, at man hverken ønsker ud- eller indtrængende på området.

Spidskompetent sparring

”På en opgave som denne er det vigtigt at vide, at selvom det ikke kan ses med det blotte øje, har vi leveret et gennemtænkt og grundigt stykke arbejde. Det har jo betydning for de folk som er både inden- og udenfor murene”, forklarer Martin.

Han understreger, at det har været enormt positivt at arbejde sammen med en byggeledelse og bygherrerådgiver, som ikke bare har været skarpe på deres krav, men også har været åbne overfor rådgivning på de områder, hvor vi har haft spidskompetencen. 

Fakta:

  • Byggeprojektet startede i foråret 2018 og de første patienter forventes at flytte ind i november 2021.
  • ​Udover de 126 nye, lukkede sengepladser rummer nybyggeriet også ankomsthus, behandlings-, og personalefaciliteter, fritids- og motionsområder m.v. fordelt på i alt 20.600 etagemeter. 
  • ​ENCO-EL leverer alle entreprisens sikrings- og brandinstallationer, bl.a. ABA-detektorer, ABDL-brandsikring, røgudsugningsanlæg, ADK-dørkontrol, AIA-indbrudsanlæg, sikkerhedsovervågning, ventilationssikring, porttelefoner og kaldeanlæg m.m. 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få opdateringer fra Enco-EL

Del dette opslag

Læs andre nyheder her:

Nyheder

Den Classenske Legatskole El og CTS

El og CTS til totalrenoveret skole Med en CTS-løsning i bygningen skabes der et overblik og komfort samtidigt med der opnås en energibesparelse, der er

Nyheder

Morbærhaven

ENCO-EL: Underleverandør på renovering i  Morbærhaven Ungdomsboligerne i Morbærhaven skulle bringes up-to-date i forhold til miljø, energi og indeklima. ENCO A/S – EL har som

Lad os holde kontakten

Vi er klar til at tage imod din henvendelse:
mandag-torsdag kl. 7:30 – 15:30 og fredag kl. 7:30 – 15:00
 

Kontakt

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.